Lhabab Düchen
Land / gebied: Tibet
Religie: Boeddhisme
TibetBoeddhisme Descending Day of Lord Buddha (Nederdalen van Boeddha). Lhabab Düchen is een van de vier festivals in de Tibetaanse cultuur die het leven van Boeddha herdenkt. Lhabab Düchen vindt plaats op de 22e dag van de 9e maand van de Tibetaanse kalender.

Lhabab Düchen is een soort Boeddhistische Moederdag waarop vriendelijkheid en dankbaarheid naar moeders centraal staat.

Zeven dagen na de geboorte van Boeddha overleed zijn moeder en werd wedergeboren in het rijk van de diva's. Toen Boeddha 41 jaar was en de verlichting had bereikt ging hij naar zijn moeder om haar te leren hoe ze vrij kon worden van samsara (de kringloop van leven, dood en wedergeboren worden). Tijdens dit festival wordt gevierd dat Boeddha van de hemel terug naar aarde keerde.

Volgens de traditie in het Tibetaans boeddhisme daalde hij naar beneden met behulp van een driedelige ladder, onder aanmoediging van zijn volgeling Maugalyayana. De ladder was gemaakt door Viswakarma, de godheid van de machines.

Een feestdag in Bhutan, Tibet.