Onafhankelijkheidsdag Jemen
Land / gebied: Jemen
Soort: Nationale feestdag
Jemen Ieder jaar wordt in Jemen op 30 november de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk gevierd met een nationale feestdag.

Het huidige Jemen bestaat uit twee gebieden, bekend als Zuid-Jemen en Noord-Jemen, die werden verenigd op 22 mei 1990. Daarvoor waren dit twee afzonderlijke staten.

Het proces van dekolonisatie van Zuid-Jemen begon in 1963, toen Aden en een groot deel van haar protectoraat werden samengevoegd om de Zuid-Arabische Federatie te vormen. De staten die zich niet wilden aansluiten vormden het Protectoraat Zuid-Arabiƫ. Er begon een strijd voor onafhankelijkheid en op 30 november 1967 werd de onafhankelijkheidsovereenkomst met Groot-Brittanniƫ ondertekend en werd de Democratische Volksrepubliek Jemen (beter bekend als Zuid-Jemen) uitgeroepen.

Een feestdag in Jemen.