Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten
Land / gebied: Verenigde Naties
Door de Verenigde Naties is 2 november ingesteld als de 'Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten' (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists) plaats. Een initiatief uit 2011 van IFEX (International Freedom of Expression Exchange) om stil te staan bij het geweld en de censuur die journalisten over de hele wereld ten deel valt.

Journalisten spelen een belangrijke rol in de samenleving. Behalve een informerende, hebben zij ook een controlerende functie en stellen zij maatschappelijke misstanden aan de kaak. In bepaalde regio’s wordt het journalisten echter vaak onmogelijk gemaakt hun werk te doen. Zij worden gecensureerd of opgesloten of hen wordt zelfs door middel van geweld het zwijgen opgelegd. In de afgelopen tien jaar zijn vele honderden journalisten tijdens hun werk vermoord.

Daarom namen de Verenigde Naties in 2013 een resolutie aan die 2 november uitriep tot de 'Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten'. Op deze dag wordt jaarlijks stilgestaan bij de misdrijven tegen journalisten en worden overheden opgeroepen alles in het werk te stellen zodat journalisten ongehinderd hun werk kunnen doen.