Peniamina Gospel Day
Land / gebied: Niue
Soort: Nationale feestdag
Niue Op de vierde maandag van oktober wordt in Niue de komst van het christendom naar het eiland gevierd met de 'Peniamina Gospel Day'.

Toen in 1830 de missionaris John Williams het eiland aandeed, ontvoerde hij twee lokale jongens - Uea en Niumaga - en bekeerde ze tot het christendom. Toen de jongens terugkeerden naar Niue, wilde de bevolking niets met ze te maken hebben. Uea werd gedood en Niumage vluchtte met zijn vriend Peniamina Nukai naar Samoa.

De missionaris George Turner leerde Peniamina lezen en schrijven en bekeerde hem tot het christendom. Op 26 oktober 1846 keerde Peniamina terug naar Niue en werd zijn geloof door de bevolking van het eiland wel geaccepteerd. Peniamina wordt gezien als degene die het christendom naar Niue heeft gebracht en dat wordt jaarlijks nog altijd gevierd met een nationale feestdag.

Een feestdag in Niue.