Potjebuur
Land / gebied: België
België Sinds 2009 is er een nieuwe feestdag in België: Potjebuur. Gelijktijdig met het Suikerfeest van de moslims, waarbij het delen van voedsel met familie en buren centraal staat, zal dit feest jaarlijks plaatsvinden. Met 'Potjebuur' wordt dit attente, hartelijke en smakelijke gebruik uit de moslimcultuur, in de rest van de samenleving geïntegreerd.

Tijdens de Ramadan zie je vaak moslims op straat lopen met een kom of schaal bereid eten, die ze naar iemand in de buurt brengen.

Id-oel-fitr, ook 'het Suikerfeest' of 'het Kleine Feest' genoemd, is het feest waarmee de Ramadan afsluit: ook op die dag is men kwistig met het delen en uitdelen van lekkernijen. Het geven van een maaltijd aan iemand uit de buurt is een wezenlijk onderdeel van de Ramadan. Het is een voorschrift dat oorspronkelijk tot doel had de armen te helpen, maar iedere moslim, waar ook ter wereld, leeft dit voorschrift na ongeacht of hij/zij arme of rijke buren heeft...

Met Potjebuur gaan we bij een buur aanbellen met een potje, dat gevuld is met een smakelijk warm hapje...

Ook al is Potjebuur geïnspireerd op een gebruik uit de islam, door een "vreemd gebruik" symbolisch te integreren in onze eigen cultuur geven we als volk een niet mis te verstaan signaal van respect en waardering voor alle allochtone gemeenschappen in ons land.

Een feestdag in België.