zaterdag 26 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Verjaardag Jigme Dorji Wangchuk
Datum:
jaarlijks op 2 mei

Verjaardag Jigme Dorji Wangchuk

Datum: zondag 2 mei 2021
Land / gebied: Bhutan
Soort: Nationale feestdag
Bhutan De geboortedag van koning Jigme Dorji Wangchuk is jaarlijks op 2 mei een officiële nationale feestdag in het Koninkrijk Bhutan. Tevens de 'Dag van de Leraar' ter ere van de door de derde Druk Gyalpo begonnen moderniseringen, waaronder het invoeren van een modern onderwijssysteem.

Jigme Dorji Wangchuk (2 mei 1928 - 21 juli 1972) was de derde koning van Bhutan van 1952 tot 1972. Hij streefde naar modernisering van het land. Hij verminderde de absolute macht van de koning door een regering met ministers in te voeren en richtte de Tshogdu, de nationale vergadering, op. Er kwam een onafhankelijke rechterlijke macht en een hooggerechtshof. De slavernij en het kastensysteem werden afgeschaft en vrouwen kregen gelijke rechten. Ook voerde hij ingrijpende landhervormingen uit en bouwde wegen, scholen en ziekenhuizen.

Een feestdag in Bhutan.

Zie ook

Actueel

Komende feesten