donderdag 9 december 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Guru Arjan Dev Ji
Datum:
jaarlijks op 2 mei

Guru Arjan Dev Ji

Datum: maandag 2 mei 2022
Land / gebied: Wereld (Sikhs)
Religie: Sikhisme
Sikhisme Goeroe Arjan of Arjun dev was de vijfde van de tien goeroes van de sikhs.

Hij werd geboren op 15 april 1563 en werd benoemd tot goeroe op 1 september 1581 als op opvolger van zijn vader Goeroe Ram Das.

Arjan stelde de Goeroe Granth Sāhib op, het heilige geschrift voor sikhs. Dit boek werd bijna als God gerespecteerd en wordt behandeld als persoon.

Guru Arjan Dev JiTevens voltooide Arjan de Gouden Tempel (Harmandir Sahib of Hari Mandir) in Amritsar, het belangrijkste heiligdom voor sikhs. Onder zijn leiding werden verder de sociale hervormingen en het missionariswerk van zijn voorgangers uitgebreid.

Goeroe Arjan werd in 1606 gevangen genomen door keizer Jehangir. Arjan werd vastgebonden zittend op een hete plaat ijzer en er werd gloeiend heet zand over zijn lichaam uitgestrooid. Als zijn sterfdag wordt herdacht delen de Gurdwaras (Gebedshuizen) ijsjes en koude dranken weg om zijn lijden te herinneren.

Voordat hij stierf op 30 mei 1606 benoemde hij zijn zoon Hargobind als goeroe van de sikhs.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten