Fête de la Victoire
Land / gebied: Frankrijk
Frankrijk Fête de la VictoireHet feest van de overwinning, ook bekend onder de naam 'Le jour de la libération' (Bevrijdingsdag) of 'Wapenstilstand van 1945' (L'armistice de 1945). Nationale feestdag. Jaarlijks op 8 mei.

Herdenking van de wapenstilstand van 1945 (het einde van de Tweede Wereldoorlog). Gedurende de ochtend en het begin van de middag vindt er in Parijs een militaire stoet plaats en een kranslegging. De Franse president legt in Parijs een krans onder de 'Arc de Triomphe' bij het graf van de onbekende soldaat.

In 1920 werd het lichaam van een onbekende soldaat, omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog, onder de 'Arc de Triomphe' begraven. In 1923 werd de herdenkingsvlam voor het eerst aangestoken. Het eeuwig brandend vuur herdenkt alle onbekende gevallenen van de twee wereldoorlogen.

Fête de la Victoire
Ook in de overzeese gebieden en voormalige kolonies van Frankrijk is dit een nationale feestdag.

Een feestdag in Europese Unie, Frankrijk, Frans Guyana, Frans Polynesië, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Nieuw-Caledonië, Réunion, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre en Miquelon, Wallis en Futuna.