maandag 29 april 2024

Wereld Cocktail Dag
Land / gebied: Wereld
Op 13 mei is het jaarlijks 'Wereld Cocktail Dag' (World Cocktail Day). De datum markeert de publicatiedatum van de eerste definitie van een cocktail in de krant 'Balance and Columbian Repository' op 13 mei 1806.

Als antwoord op een lezersvraag werd een cocktail gedefinieerd als "een stimulerende drank, samengesteld uit allerlei spiritualiën, suiker, water en bittertjes". Tegenwoordig definiëren we een cocktail als een mengsel van minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten. Veel gebruikte ingrediënten voor cocktails zijn gedistilleerde dranken, likeuren, siropen en vruchtensappen.

Cocktails zijn ontstaan in de Verenigde Staten en er zijn grote verschillen in de tradities van het maken, het serveren en de recepten van cocktails in Amerika en Europa. Het woord 'cocktail' werd voor het eerst omschreven op 13 mei 1806 in een editie van 'Balance and Columbian Repository', een federalistische krant in Hudson, New York.

Enkele klassieke cocktails met hun belangrijkste ingrediënten zijn:
  • Bloody mary (wodka, tomatensap, worcestersaus, peterseliezout, tabasco)