Dag van de Pisco Sour
Land / gebied: Peru
Soort: Cultureel
Peru Op de eerste zaterdag in februari vieren de Peruanen de 'Dag van de Pisco Sour' (Día del Pisco Sour), het nationale drankje van het land. Op deze dag staat een van de meest populaire alcoholische cocktails uit Zuid-Amerika centraal. Officieel ingesteld door de regering van Peru in 2004.

Dag van de Pisco SourDe Pisco Sour is een cocktail van Zuid-Amerikaanse origine. De cocktail is een mengsel van pisco (een soort druivenbrandewijn, een sterkedrank die wordt gedestilleerd uit druiven) gemengd met citroen- of limoensap met daarbovenop een laagje geklopt eiwit. Hier wordt vervolgens rietsuikerstroop en klein bittertje bij gegoten. Soms worden er ijsblokjes aan toegevoegd.

De Pisco Sour werd uitgevonden door de Amerikaanse barman Victor Vaughen Morris. Morris verhuisde aan het begin van vorige eeuw naar Peru en opende in 1914 zijn eigen bar in Lima.

Zowel Peru als Chili claimen deze cocktail als hun nationale drankje. De Chileense versie wordt gemaakt met Chileense pisco en bevat geen bittertje en geen eiwit.

In Peru wordt op de vierde zondag van juli ook de Dag van de Pisco gevierd.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.