Wereld Feesten Almanak

Donderdag 23 augustus 2018

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: donderdag 23 augustus 2018
Land / gebied: Peru
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Religieus (Heiligendag)

De Heilige Rosa was de eerste officiele heilige die op het Amerikaanse continent werd geboren.


Datum: donderdag 23 augustus 2018
Land / gebied: UNESCO

Slavenhandel is het verwerven, vervoeren en te koop aanbieden van slaven. Gedurende vrijwel de gehele geschiedenis zijn slaven en slavenhandel een normaal verschijnsel geweest.


Datum: dinsdag 21 t/m vrijdag 24 augustus 2018
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus

10 Dzoe al-hiddja. Het Offerfeest (Slachtfeest), of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender.

Het is het feest van het offer van Abraham. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap en dat is niet goedkoop (ca. € 300,00).

Tevens het einde van de bedevaart naar Mekka.

In het Arabisch heet het Offerfeest Id al-Adha en ook Aid al Kabir, en in het Turks heet het Kurban Bayrami.

Met het vieren van dit feest herinnert men zich dat Ibrahiem (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. In de Koran staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahiem (Abraham) om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahiem zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.

Dus op de eerste dag van het Offerfeest slacht iedere moslim die er geld voor heeft een schaap, of geit, koe, os, buffel of kameel. Dit gebeurt meestal in het dorp waar de man geboren is. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel is voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen.

Naast het delen, wat een belangrijk gebruik is in de islam, is het zich overgeven aan Allah en het willen zijn als Ibrahiem heel belangrijk bij het vieren van het Offerfeest.

In Nederland wordt de laatste jaren geprobeerd om van het Offerfeest een officiële feestdag (vrije dag) te maken voor de ongeveer half miljoen Nederlandse moslims.


Datum: woensdag 22 t/m zondag 26 augustus 2018
Land / gebied: Nederland (Raalte)
Soort: Traditioneel, Oogstfeest (Festival)

Stöppelhaene is een Sallands Oogstfeest in Raalte en wordt jaarlijks gevierd tijdens het laatste weekend van augustus. Inmiddels uitgegroeid tot een vijfdaags festival waar bekende artiesten optreden.

Stöppelhaene
Van oorsprong is Stöppelhaene een oogstdankfeest, een oud gebruik dat in vroeger tijden werd gevierd aan het einde van de rogge-oogst. Na een periode van hard werken als het graan vanaf de akkers naar de boerderij was vervoerd, was het tijd om in kleine kring feest te vieren.23 augustus is de 235ste dag van het jaar (de 236ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 130 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
 • 1973 Ignacio Tuhuteru
 • 1966 Rik Smits
 • 1952 Vicky Leandros
 • 1951 Achmad Kadirov
 • 1951 Koningin Noor
 • 1946 Keith Moon
 • 1934 Fred Emmer
 • 1927 Dick Bruna
 • 1911 Albert Alberts
 • 1905 Constant Lambert
 • 1803 Egidius Karel Gustaaf Wappers
 • 1754 Lodewijk XVI van Frankrijk