Wereld Feesten Almanak

Donderdag 23 augustus 2018Datum: donderdag 23 augustus 2018
Land / gebied: UNESCO

Slavenhandel is het verwerven, vervoeren en te koop aanbieden van slaven. Gedurende vrijwel de gehele geschiedenis zijn slaven en slavenhandel een normaal verschijnsel geweest.


Datum: dinsdag 21 t/m donderdag 23 augustus 2018
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus

10 Dhu 'l-Hijja. Het Offerfeest (Slachtfeest), of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender.

Het is het feest van het offer van Abraham. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap en dat is niet goedkoop (ca. € 300,00).

Tevens het einde van de bedevaart naar Mekka.


Datum: zondag 19 t/m donderdag 23 augustus 2018
Land / gebied: Saoedi-Arabië (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus, Traditioneel (Bedevaart)

8-12 Dhu 'l-Hijja. De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender.

De Hadj brengt hem naar de plaats waar Mohammed de islam heeft gepredikt. Mohammeds 'afscheidsbedevaart' in zijn sterfjaar werd het voorbeeld voor het huidige hadj-ritueel. De relatie met de persoon van Mohammed is voor de moslim een belangrijk aspect van de Hadj. Dit blijkt onder meer uit het bezoek dat veel pelgrims na afloop brengen aan Mohammeds graf in Medina.


Datum: woensdag 22 t/m zondag 26 augustus 2018
Land / gebied: Nederland (Raalte)
Soort: Traditioneel, Oogstfeest (Festival)

Stöppelhaene is een Sallands Oogstfeest in Raalte en wordt jaarlijks gevierd tijdens het laatste weekend van augustus. Inmiddels uitgegroeid tot een vijfdaags festival waar bekende artiesten optreden.

Stöppelhaene
Van oorsprong is Stöppelhaene een oogstdankfeest, een oud gebruik dat in vroeger tijden werd gevierd aan het einde van de rogge-oogst. Na een periode van hard werken als het graan vanaf de akkers naar de boerderij was vervoerd, was het tijd om in kleine kring feest te vieren.23 augustus is de 235ste dag van het jaar (de 236ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 130 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1973 Ignacio Tuhuteru
  • 1966 Rik Smits
  • 1952 Vicky Leandros
  • 1951 Achmad Kadirov
  • 1951 Koningin Noor