Atomic Bomb Day
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Herdenking
Verenigde Staten Herdenkingsdag van de eerste aanval met een atoomwapen op 5 augustus 1945 om kwart over zeven 's avonds (Amerikaanse tijd).

Atomic Bomb DayTijdens de Tweede Wereldoorlog werd op 6 augustus 1945 om kwart over acht 's ochtends (lokale tijd) boven Hiroshima de uraniumbom Little Boy (die 4000 kg woog) afgeworpen uit de Amerikaanse B-29 Superfortress bommenwerper Enola Gay. Harry S. Truman was toen president. Een half uur voor het vallen van de atoombom liet een andere B-29 Superfortress die ter verkenning voorop vloog, het luchtalarm afgaan. Dit werd na ongeveer 25 minuten afgeblazen, waardoor de uraniumbom viel toen alle inwoners juist de schuilkelders uit waren. Er verliepen 45 seconden tussen het afwerpen van de bom en de explosie. De stad werd door de explosie van de bom geheel verwoest, en 75.000 mensen kwamen in een fractie van een seconde om. Een enorme vuurbal van een 300 meter doorsnede ontwikkelde zich. Onder deze vuurbal liep de temperatuur op tot 4.000°C.

Atomic Bomb DayNa de vuurbal verspreiden gammastralen en infraroodstralen zich en volgde een schokgolf die zich voortbewoog met de snelheid van het geluid. Velen tienduizenden personen raakten gewond en zwaar verbrand. Enkele minuten na de explosie vielen er dikke regendruppels, zwart van de as en rook en zwaar radioactief besmet, op de stad. Door de radioactiviteit ontwikkelden vele gewonden stralingsziekte en maakte de bom jaren later nog steeds slachtoffers. Overlevenden van de kernaanval worden met de term 'hibakusha' aangeduid.

Een herdenkingsdag in de Verenigde Staten (USA).