Vasant Panchami
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme Ook: 'Basant Panchami'. 5 Sukla Magha. Met dit feest luidt men de komst van de lente in. Op de vijfde dag van de elfde maand (Magha) van de hindoeïstische kalender wordt een begin gemaakt met het opbouwen van de holika. Dit is een brandstapel die aan de vooravond van het naderende Holi-feest onder grote belangstelling in brand wordt gestoken. In 2024 valt 'Vasant Panchami' op woensdag 14 februari.

Op een plein, centraal gelegen in de woonplaats, plant men op rituele wijze een kasterolie-plant (ricinus) in de grond. Rondom deze plant stapelt men daarna iedere dag takken, bladeren, hout en ander brandbaar materiaal (maar geen afval of huisvuil). De stapel stelt de demon Holika voor, die het kwaad in de wereld - met name in de mens - symboliseert.

In Nederland staan de gemeentebesturen het om veiligheidsredenen niet toe dat de brandstapel vijf weken lang in het openbaar op een pleintje staat opgesteld. Daarom bouwen hindoes hier de holika op de dag van de verbranding zelf op en steken die 's avonds in brand onder het zingen van specifieke liederen.

Vasant Panchami
Ook in Suriname wordt 'Vasant Panchami' gevierd. Op het Sportcomplex Upkár in Paramaribo is een pandit bezig met de rituelen tijdens het planten van de castorolie-plant (rer-plant).

In grote delen van hindoeïstisch India is het, om uiteenlopende redenen, feest. Er wordt op deze dag een begin gemaakt met het oprichten van een brandstapel, de holika, die symbool staat voor het kwaad. Iedere dag tot aan de verbranding op Holika Dahan, het hindoeïstisch oudjaar wordt de stapel verder opgehoogd.

Andere hindoes herdenken vooral, dat op deze dag volgens de hindoekalender de lente begint. Weer andere hindoes houden diensten ter ere van Saraswati, de echtgenote van Brahma (God als schepper). Saraswati is godin van de wijsheid en de schone kunsten (beschermster van kunstenaars en studerenden).

'Vasant' of 'Basant' betekent 'voorjaar'. 'Panchami' verwijst naar de vijfde dag in de hindoe kalender. Tevens de geboortedag van de godin van de wijsheid: Shri Saraswati.

Een feestdag in India, Suriname.