zondag 16 januari 2022

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Bevrijdingsdag
Datum:
jaarlijks op 20 september

Bevrijdingsdag

Datum: dinsdag 20 september 2022
Land / gebied: Oost-Timor
Oost-Timor Herdenking van de bevrijding van de Indonesische bezetting na het referendum waarin de bevolking zich uitsprak voor onafhankelijkheid. Oost-Timor werd bevrijd door een troepenmacht van de Verenigde Naties.

Op 30 augustus 1999 stemden de Oost-Timorezen via een referendum met een overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid (zie: Consultation Day). De reactie van de Indonesische regering op deze stemming leidde tot gewelddaden die bedreven werden door regeringstroepen en een pro-Indonesische militie. Duizenden mensen vonden daarbij de dood.

Op 20 september 1999 stuurden de Verenigde Naties een troepenmacht, onder Australische leiding, naar Oost-Timor om de lokale bevolking te beschermen en de orde te herstellen.

Een feestdag in Oost-Timor.

Zie ook

Actueel

Komende feesten