zaterdag 18 september 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Cincomarzada
Datum:
jaarlijks op 5 maart

Cincomarzada

Datum: zaterdag 5 maart 2022
Land / gebied: Spanje (Zaragoza)
Spanje Jaarlijks op 5 maart ('cincomarzada' betekent 'de vijfde maart') een lokale feestdag in Zaragoza (Saragossa), die vooral buiten in het park (Parque del Tío Jorge) wordt gevierd.

Tijdens de Eerste Carlistenoorlog (1833-1839) weerstond de stad Zaragoza op 5 maart 1838 een veroveringspoging door Carlisten. De Zaragozanen barricadeerden de stad met meubels en verjoegen zo de vijand.

Het heldhaftig optreden van de inwoners wordt vanaf 1840 jaarlijks officieel en plechtig herdacht, maar raakt halverwege de 20e eeuw in vergetelheid.

In 1981 wordt deze feestdag door de toenmalige burgemeester van Zaragoza in ere hersteld, maar de oorspronkelijke betekenis gaat verloren. Lokale identiteit en cultuur staan heden ten dage centraal.

Een feestdag in Spanje.

Zie ook

Actueel

Komende feesten