Wereld Feesten Almanak


Intocht Sinterklaas
Datum:
17 november 2018
16 november 2019


Intocht Sinterklaas

Datum: zaterdag 17 november 2018
Land / gebied: Nederland
Soort: Folkloristisch, Traditioneel
Nederland De landelijke intocht van Sinterklaas in 2018 vindt plaats op zaterdag 17 november.

Iedere eerste zaterdag na Sint Maarten (11 november) komt Sinterklaas in Nederland aan. Hij wordt door een menigte zingende kinderen ontvangen en het evenement is groots op de televisie te volgen. Sinterklaas wordt steevast geïnterviewd en net als de koning op Koningsdag en prins carnaval tijdens de 'dolle dagen' wordt hij officieel door de burgemeester ontvangen.

Intocht Sinterklaas
Op zaterdag 18 november 2017 zet Sinterklaas weer voet aan wal in Nederland. De intocht van Sinterklaas vindt plaats in het Friese Dokkum, een gezellige vestingstad met een prachtig historisch centrum. De Goedheiligman en zijn Pieten komen hier op 18 november aan, waar ze in de haven worden verwelkomd door burgemeester Marga Waanders. Daarna trekt het gezelschap door de binnenstad.

De NTR doet rechtstreeks verslag van de intocht in de speciale - extra lange - aflevering van Het Sinterklaasjournaal op NPO Zapp vanaf 12:00 uur. De centrale presentatie wordt vanuit Dokkum verzorgd door de presentatrice van 'Het Sinterklaasjournaal', Dieuwertje Blok. Ze wordt op de kade bijgestaan door één van de vaste verslaggevers van 'Het Sinterklaasjournaal', Jeroen Kramer.

Intocht SinterklaasVoor 1945 werd Sinterklaas meestal door slechts één Piet vergezeld, maar tegenwoordig buitelen in zijn gevolg tientallen Zwarte Pieten, die snoepgoed uitdelen en daarnaast veel capriolen en gekkigheid uithalen. De Zwarte Pieten zijn clownesk en een beetje dommig, met als uitzondering een zogenaamde 'hoofdpiet', die in de praktijk nog de verstandigste figuur lijkt te zijn van het hele gezelschap uit Spanje.

De laatste jaren is er discussie over de kleur van Zwarte Piet en wordt er geëxperimenteerd met o.a. gekleurde pieten, regenboogpieten, roetveegpieten, schoorsteenpieten en ongeschminkte pieten. In de meeste gemeenten blijven de Pieten echter zwart of donkerbruin. Door kinderen en volwassenen van Surinaamse en Antilliaanse afkomst wordt een zwart geschminkte knecht als discriminerend ervaren.

Kort na de landelijke intocht komt Sinterklaas ook in bijna alle steden en dorpen aan en wel met de meest uiteenlopende vervoermiddelen. De schimmel ontbreekt echter zelden. Ook al wordt de bisschop per boot, koets, brommer of helikopter aangevoerd, vaak staat er een nerveus paard te wachten op de soms niet erg bedreven ruiter, waarna het dier zorgt voor een al dan niet spectaculaire intocht ter plaatse. Meestal gaat het natuurlijk goed en wuift de Sint waardig vanaf zijn rijdier naar de toegestroomde menigte, maar in tv-programma's (en op YouTube) zijn diverse Sinten te zien die met fladderende mantels en wankele mijters op onflatteuze wijze van bokkende paarden worden geslingerd.

Intocht Sinterklaas
Na Sinterklaas en de Pieten volgt er meestal een stoet met fanfare, majorettes, ruiterverenigingen en dergelijke. Verdwijnt Sinterklaas uit het zicht dan klinken er speciale afscheidsliedjes, waarvan Dag Sinterklaasje de meest bekende is.

Zodra de Sint officieel in het land is, mogen de kinderen bij het naar bed gaan hun schoen voor de schoorsteen zetten. Daarbij is het gebruikelijk dat er sinterklaasliedjes worden gezongen (o.a. Sinterklaas kapoentje).

Soms doen kinderen nog hooi en wortel in hun schoen 'voor het paard', en ze vinden er een geschenkje voor terug. Als de schoen niet bij een schoorsteen gezet kan worden, dan dient een verwarmingsradiator voor het goede doel. Hoe de geschenken dan 's nachts door de radiatorbuizen ter plekke komen, levert hier en daar de meest fantasierijke verhalen op voor de kinderen die nog in Sinterklaas geloven. Oorspronkelijk bracht Zwarte Piet ze immers persoonlijk door de schoorsteen.

Op 5 december is het in Nederland Sinterklaasavond (Pakjesavond). Men viert dan de 'verjaardag' van Sinterklaas en geeft elkaar uit naam van de Goedheiligman cadeautjes.

Meer informatie:
Verhaal over het 'schoen zetten' en de stoomboot:
Sinterklaasliedjes:
Een feestdag in Nederland.

Zie ook

Verder lezen

Actueel