maandag 21 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Intocht Sinterklaas
Datum:
14 november 2020
13 november 2021


Intocht Sinterklaas

Datum: zaterdag 14 november 2020
Land / gebied: Nederland
Soort: Folkloristisch, Traditioneel
Nederland
De intocht van Sinterklaas gaat in verschillende gemeentes dit jaar niet door of wordt aangepast vanwege het coronavirus. In sommige gemeentes is al een streep gezet door de intocht. Anderen hebben besloten de traditie op een aangepaste manier te laten doorgaan. Zo is de aankomst van Sinterklaas in Amsterdam zonder publiek.

De landelijke intocht van Sinterklaas gaat op zaterdag 14 november 2020 vooralsnog gewoon door, maar vanwege het coronavirus mag er geen publiek bij aanwezig zijn. Het blijft dan ook geheim waar Sinterklaas dit jaar het land binnenkomt. De landelijke intocht van Sinterklaas is te zien op NPOZapp en NPO3.

Als er nieuwe, strengere coronamaatregelen komen, kan het gebeuren dat een landelijke intocht toch niet mogelijk is.

Iedere eerste zaterdag na Sint Maarten komt Sinterklaas in Nederland aan. Hij wordt door een menigte zingende kinderen ontvangen en het evenement is live op televisie te volgen. Sinterklaas wordt steevast geïnterviewd en net als de koning op Koningsdag en prins carnaval tijdens de 'dolle dagen' wordt hij officieel door de burgemeester ontvangen.

Intocht Sinterklaas
De NTR doet rechtstreeks verslag van de intocht in de speciale - extra lange - aflevering van Het Sinterklaasjournaal op NPO Zapp vanaf 12:00 uur. De centrale presentatie wordt verzorgd door de presentatrice van 'Het Sinterklaasjournaal', Dieuwertje Blok. Ze wordt bijgestaan door één van de vaste verslaggevers van 'Het Sinterklaasjournaal', Jeroen Kramer.

Intocht SinterklaasVoor 1945 werd Sinterklaas meestal door slechts één Piet vergezeld, maar tegenwoordig buitelen in zijn gevolg tientallen Pieten, die snoepgoed uitdelen en daarnaast veel capriolen en gekkigheid uithalen.

De Pieten zijn clownesk en een beetje dommig, met als uitzondering een zogenaamde 'hoofdpiet', die in de praktijk nog de verstandigste figuur lijkt te zijn van het hele gezelschap uit Spanje.

De laatste jaren is er veel discussie over de kleur van de traditionele Zwarte Piet. In de praktijk wordt er geëxperimenteerd met o.a. gekleurde pieten, regenboogpieten, roetveegpieten, schoorsteenpieten en ongeschminkte pieten. In de meeste gemeenten blijven de Pieten echter zwart of donkerbruin. Door sommige kinderen en volwassenen van Surinaamse en Antilliaanse afkomst wordt een zwart geschminkte knecht als discriminerend ervaren.

Kort na de landelijke intocht komt Sinterklaas ook in bijna alle steden en dorpen aan en wel met de meest uiteenlopende vervoermiddelen. De schimmel ontbreekt echter zelden. Ook al wordt de bisschop per boot, koets, brommer of helikopter aangevoerd, vaak staat er een nerveus paard te wachten op de soms niet erg bedreven ruiter, waarna het dier zorgt voor een al dan niet spectaculaire intocht ter plaatse. Meestal gaat het natuurlijk goed en wuift de Sint waardig vanaf zijn rijdier naar de toegestroomde menigte, maar in tv-programma's (en op YouTube) zijn diverse Sinten te zien die met fladderende mantels en wankele mijters op onflatteuze wijze van bokkende paarden worden geslingerd.

Intocht Sinterklaas
Na Sinterklaas en de Pieten volgt er meestal een stoet met fanfare, majorettes, ruiterverenigingen en dergelijke. Verdwijnt Sinterklaas uit het zicht dan klinken er speciale afscheidsliedjes, waarvan Dag Sinterklaasje de meest bekende is.

Zodra de Sint officieel in het land is, mogen de kinderen bij het naar bed gaan hun schoen voor de schoorsteen zetten. Daarbij is het gebruikelijk dat er sinterklaasliedjes worden gezongen (o.a. Sinterklaas kapoentje).

Soms doen kinderen nog hooi en wortel in hun schoen 'voor het paard', en ze vinden er een geschenkje voor terug. Als de schoen niet bij een schoorsteen gezet kan worden, dan dient een verwarmingsradiator voor het goede doel. Hoe de geschenken dan 's nachts door de radiatorbuizen ter plekke komen, levert hier en daar de meest fantasierijke verhalen op voor de kinderen die nog in Sinterklaas geloven. Oorspronkelijk bracht Zwarte Piet ze immers persoonlijk door de schoorsteen.

Op 5 december is het in Nederland Sinterklaasavond (Pakjesavond). Men viert dan de 'verjaardag' van Sinterklaas en geeft elkaar uit naam van de Goedheiligman cadeautjes.

In het Friese plaatsje Grouw (Grou) wordt geen Sinterklaas gevierd, maar de verjaardag van Sint Piter (21 februari). Hij komt - net als Sinterklaas - met de boot aan en hij wordt geholpen door een zwarte knecht. Sint Piter rijdt echter op een zwart paard en draagt een witte mantel. Zie: Aankomst Sint Piter.

Meer informatie:
Verhalen over het 'schoen zetten':
Sinterklaasliedjes:
Een feestdag in Nederland.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten