Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
Land / gebied: Verenigde Naties
Door de Verenigde Naties is 21 maart uitgeroepen tot 'Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie'.

Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville - een zwarte township in Oranje Vrijstaat (Zuid-Afrika) - een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten. De politie opende het vuur op de menigte en schoot 69 demonstranten dood.

De demonstratie werd georganiseerd door het Pan Afrikaans Congres.

De pasjeswet dwong de zwarte bevolking daar te gaan wonen waar de blanke regering wilde. Gezinnen werden daardoor vaak uit elkaar gehaald. Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten het vuur op de demonstranten. Het werd een bloedbad: 69 mensen, onder wie 10 kinderen en 8 vrouwen, werden doodgeschoten en 180 mensen raakten gewond.

Op de schietpartij in Sharpeville volgde de proclamatie van de noodtoestand door de Zuid-Afrikaanse regering en de bekendmaking van enkele noodwetten. Op grond van de noodtoestand en deze wetten werden in een korte tijd meer dan 20.000 mensen opgepakt.

In Zuid-Afrika wordt op deze dag de Dag van de mensenrechten gevierd.