Dag van de Mensenrechten
Land / gebied: Zuid-Afrika
Zuid-Afrika In Zuid-Afrika wordt de 'Dag van de Mensenrechten' gevierd op 21 maart, ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville dat op 21 maart 1960 plaatsvond. Dit bloedbad was het gevolg van protesten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Veel Zuid-Afrikanen vinden dat elke verwijzing naar het bloedbad in Sharpeville racisme bevordert en dat het getuigt van miskenning van de rechten van andere minderheden in het Zuid-Afrika na de apartheid, gezien de grote lijst van bloedbaden die in de geschiedenis van het land hebben plaatsgevonden. Velen menen dat de dag gevierd moet worden om de mensenrechten in het algemeen te promoten.

De Verenigde Naties hebben naar aanleiding van het bloedbad in Sharpville 21 maart uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

Op 10 december wordt wereldwijd de Dag van de Mensenrechten (Human Rights Day) gevierd. Dat is de de datum waarop in 1948 door de Verenigde Naties de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens werd aanvaard.

Een feestdag in Zuid-Afrika.