donderdag 23 september 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Mensenrechten
Datum:
jaarlijks op 21 maart

Dag van de Mensenrechten

Datum: maandag 21 maart 2022
Land / gebied: Zuid-Afrika
Zuid-Afrika In Zuid-Afrika wordt de 'Dag van de Mensenrechten' gevierd op 21 maart, ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville dat op 21 maart 1960 plaatsvond. Dit bloedbad was het gevolg van protesten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Veel Zuid-Afrikanen vinden dat elke verwijzing naar het bloedbad in Sharpeville racisme bevordert en dat het getuigt van miskenning van de rechten van andere minderheden in het Zuid-Afrika na de apartheid, gezien de grote lijst van bloedbaden die in de geschiedenis van het land hebben plaatsgevonden. Velen menen dat de dag gevierd moet worden om de mensenrechten in het algemeen te promoten.

De Verenigde Naties hebben naar aanleiding van het bloedbad in Sharpville 21 maart uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

Op 10 december wordt wereldwijd de Dag van de Mensenrechten (Human Rights Day) gevierd. Dat is de de datum waarop in 1948 door de Verenigde Naties de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens werd aanvaard.

Een feestdag in Zuid-Afrika.

Zie ook

Actueel

Komende feesten