zaterdag 31 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Overwinning
Datum:
jaarlijks op 23 december

Dag van de Overwinning

Datum: donderdag 23 december 2021
Land / gebied: Egypte
Egypte Jaarlijks wordt in Egypte op 23 december het einde van de Suezcrisis van 1956 en de bevrijding van Port Said herdacht. Geen officiële feestdag (vrije dag), maar een belangrijke datum voor veel Egyptenaren.

De Suezcrisis van 1956 was een conflict over het bezit van en de toegang tot het Suezkanaal. Het leidde tot een oorlog in de Sinaï tussen Egypte aan de ene kant en Israël, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk aan de andere kant.

Op 23 december 1956 verlieten de laatste Franse en Britse militairen Port Said. Door Egypte wordt die dag beschouwd als bevrijdingsdag en jaarlijks gevierd als de 'Dag van de Overwinning'. De Israëlische bezetting van de Sinaïwoestijn en de Gazastrook werd pas in maart 1957 opgeheven.

Een feestdag in Egypte.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten