Dag van de Strijdkrachten
Land / gebied: Cuba
Soort: Militair feest, Beroependag
Cuba In de Republiek Cuba wordt op 2 december de 'Dag van de Strijdkrachten' (Día de las Fuerzas Armadas) gehouden. Geen officiële feestdag maar er vinden wel activiteiten plaats. De strijdkrachten van Cuba (Fuerzas Armadas Revolucionarias - FAR) bestaan officieel sinds 1960 en omvatten het leger, de marine en de luchtmacht.

Op 2 december 1956 landden Fidel Castro en 81 kompanen - onder wie zijn broer Raúl Castro, Che Guevara en Camilo Cienfuegos - aan boord van het jacht de Granma in de buurt van Las Coloradas. Dit gebeurde na een zevendaagse, moeilijke tocht over zware zee vanuit Tuxpan in Mexico.

De strijd in en rond de Sierra Maestra, waar Castro zich lang schuil hield, zou nadien nog twee jaar duren, tot de revolutionaire troepen onder het bevel van Che Guevara in de laatste dagen van 1958 een definitieve overwinning behaalden op dictator Fulgencio Batista in Santa Clara.

Een feestdag in Cuba.