vrijdag 21 juni 2024

Wereld Feesten Almanak


Dag van het Natuurgroen
Datum:
Land / gebied: Japan
Soort: Nationale feestdag
Japan Dag van het Natuurgroen (Midori no hi) is een officiële feestdag in Japan en wordt gevierd op 4 mei. Midori no hi was vroeger de verjaardag van keizer Hirohito. De huidige naam verwijst naar de belangrijkheid van de natuur. Nationale feestdag.

De wet op de officiële feestdagen (祝日法, Shukujitsu-hō) noemt de doelstelling van deze dag "te verbroederen met de natuur, alsmede dankbaar te zijn voor haar weldaden, en een geest van grootmoedigheid te cultiveren."

Tot 2007 viel de "Dag van het groene loof" op 29 april en was het feest het begin van de "Gouden Week". Het was de verjaardag van keizer Hirohito. Sinds 2007 valt "Midori no hi" op 4 mei, dat was eerst een tussendag (volgens de Japanse wet is een dag tussen twee nationale feestdagen ook zelf een nationale feestdag). Op 3 mei is het de "Dag van de Grondwet" en op 5 mei "Jongensdag" of "Dag van het Kind".

Valt in de "Golden week". De zeven dagen van 29 april t/m 5 mei noemt men Golden week. Op 29 april heeft iedereen vrij (Showa-dag) en sommigen ook op 1 mei, hoewel dit geen nationale feestdag is. Vanaf 3 mei (of eerder als een weekend er voor zit) breekt een periode aan van meestal 5 dagen (afhankelijk van een aansluitend weekend), maar tegenwoordig sluit een groot aantal bedrijven een hele week of 10 dagen, ook weer afhankelijk van de aansluitende weekenden. Deze week behoort, met Nieuwjaar en het O-Bon festival tot de drie drukste perioden in Japan omdat iedereen dan vrij heeft en veelal op reis gaat.

De uit het Engels afgeleide term "Golden week" wordt zo ook in Japan gebruikt. Men spreekt dan van: "Gooruden uiku".

Een feestdag in Japan.

Zie ook

Actueel

Komende feesten