Nationale Dag
Land / gebied: Tonga
Soort: Nationale feestdag
Tonga Op 4 november wordt ieder jaar met de 'Nationale Dag' (voorheen bekend als de 'Dag van de Grondwet') het invoeren van de grondwet van het Koninkrijk Tonga in november 1875 gevierd.

Tonga, officieel het Koninkrijk Tonga, is een land en eilandengroep in Polynesië. Het bestaat uit 177 eilanden (waarvan 36 bewoond) en ligt circa 700 km ten zuidoosten van Fiji en circa 2000 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. De eilanden zijn opgedeeld in drie groepen, van noord naar zuid: Vava'u, Ha'apai, Tongatapu. Koning George Tupou I voegde de drie groepen samen tot Tonga in 1875.

Tonga werd samengevoegd tot een Polynesisch koninkrijk door een jonge krijger, strateeg en begaafd spreker Taufa'ahau. Hij kreeg de titel Tu'i Kanokupolu, maar werd "King George" gedoopt. In 1875 verklaarde hij met de hulp van missionaris Shirley Baker Tonga een constitutioneel koninkrijk. Hij stelde een aantal wetten vast, en gaf de stamhoofden minder macht.

Tonga werd een beschermde staat onder de Britse kroon door de Vriendschapsovereenkomst van 18 mei 1900. Deze status werd in 1970 beëindigd naar aanleiding van een overeenkomst die de derde monarch, Koningin Salote, had gemaakt voor haar overlijden. Tonga werd lid van de Commonwealth of Nations in 1970, en de Verenigde Naties in 1999.

Alhoewel Tonga in aanraking kwam met koloniale machten heeft het nooit eigen bestuur verloren - een feit dat Tonga uniek maakt in deze regio.

Een feestdag in Tonga.