Dag van de Vlag
Land / gebied: Roemenië
Roemenië In Roemenië wordt sinds 1998 jaarlijks op 26 juni de 'Dag van de Vlag' gevierd. Op 26 juni 1848 werd de driekleur blauw, geel, rood ingesteld als officiële vlag van Roemenië.

Dag van de Vlag
De vlag van Roemenië is een verticale driekleur bestaande uit een blauwe, een gele en een rode band. De drie banden zijn even breed. De eerste vlag dateert uit 1834, maar de kleuren zelf worden al sinds de 9e eeuw gebruikt in de gebieden die tegenwoordig tot Roemenië behoren.

De kleuren hebben een diepe oorsprong in de Roemeense geschiedenis. De kleuren staan voor de drie voormalige vorstendommen en historische provincies Walachije (blauw), Transsylvanië (geel) en Moldavië (rood). De vlag is ontworpen door Petrache Poenaru (de uitvinder van de vulpen), op basis van de Franse vlag.

Een feestdag in Roemenië.