Dag van het Albanese Alfabet
Land / gebied: Albanië
Albanië Ter herinnering aan het Congres van Manastir (1908) wordt ieder jaar op 22 november de 'Dag van het Albanese Alfabet' (Ден на Албанската азбука) gehouden.

Het Congres van Monastir was een bijeenkomst van Albanese schrijvers en intellectuelen van 14 t/m 22 november 1908. Op de bijeenkomst - die plaatsvond in de stad Bitola (in het Albanees: Manastir) in het zuiden van het huidige Macedonië - werd een eenvormig alfabet voor de Albanese geschreven taal afgesproken. Deze voorschriften zijn nog steeds geldig en het Congres van Manastir wordt beschouwd als de geboorte van de moderne Albanese spelling.

Het Albanees is de enige officiële taal in Albanië en wordt gesproken door etnische Albanezen in Italië, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Turkije.

Een feestdag in Albanië, Kosovo, Noord-Macedonië.