Dag van het Kinderdagverblijf
Datum:
De 'Dag van het Kinderdagverblijf' vindt plaats op 21 april 2024. De dag viert de voorschoolse opvang voor jonge kinderen (baby's en peuters) en eert Friedrich Fröbel, de bedenker van het concept "Kindergarten".

Friedrich Fröbel (21 april 1782 - 21 juni 1852) was een Duits opvoedkundige. Hij is de oprichter van de eerste Duitse kleuterschool in 1837 in Bad Blankenburg (Thüringen). Het was een instituut voor kinderen jonger dan zes jaar, die hij halve dagen bezighield met allerhande zelfbedachte werkjes die hij leerzaam achtte. In 1840 hernoemde hij de school een "Kindergarten" (een tuin van kinderen voor kinderen).

In de hedendaagse taal heeft het door Fröbel geïntroduceerde woord "Kindergarten" zich een plaats veroverd als een kinderdagverblijf zonder speciale educatieve functie.

Deze dag wordt vooral in de Verenigde Staten (Kindergarten Day) en Duitsland (Kindergarten-Tag) gevierd. Oorsprong en initiatief onbekend.