Uitreiking Nobelprijzen
Land / gebied: Noorwegen, Zweden
Noorwegen Zweden Jaarlijks op 10 december worden de Nobelprijzen uitgereikt in Zweden (Stockholm), behalve de Nobelprijs voor de Vrede, die wordt uitgereikt in Noorwegen (Oslo). In de eerste week van oktober worden de prijswinnaars van 2023 bekend gemaakt.

• Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde 2023: wordt op maandag 2 oktober bekendgemaakt.
  • Nobelprijs voor Natuurkunde 2023: wordt op dinsdag 3 oktober bekendgemaakt.
  • Nobelprijs voor Scheikunde 2023: wordt op woensdag 4 oktober bekendgemaakt.
  • Nobelprijs voor Literatuur 2023: wordt op donderdag 5 oktober bekendgemaakt.
  • Nobelprijs voor de Vrede 2023: wordt op vrijdag 6 oktober bekendgemaakt.
  • Nobelprijs voor Economie 2023: wordt op maandag 9 oktober bekendgemaakt.

• NobelprijsDe Nobelprijs is een jaarlijkse geldprijs voor wetenschappers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van de natuurkunde, scheikunde, fysiologie of geneeskunde, letterkunde en bevordering en behoud van de vrede. Daarnaast wordt sinds 1968 jaarlijks de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, ter nagedachtenis aan Alfred Nobel uitgereikt, die vaak kortweg de Nobelprijs voor de Economie wordt genoemd.

Hoewel het met de prijs verbonden bedrag niet onaanzienlijk is, is het prestige en de erkenning die men door het winnen van een Nobelprijs krijgt voor de meeste winnaars de belangrijkste beloning.

De Nobelprijs voor de Vrede is de enige die wordt toegekend door de Noorse regering (Noorse parlementaire Nobelcommissie). De andere prijswinnaars worden genomineerd door verschillende Zweedse universitaire commissies (het Zweedse Karolinska Instituut in Stockholm). De Nobelprijs voor de Vrede wordt daarom ook op 10 december uitgereikt in Oslo; de overige Nobelprijzen in Stockholm.

Lijsten met nobelprijswinnaars (Wikipedia)
  • Nobelprijs voor de Vrede