dinsdag 12 november 2019

Uitreiking Nobelprijzen

Datum: dinsdag 10 december 2019
Land / gebied: Noorwegen, Zweden
Noorwegen Zweden Jaarlijks op 10 december worden de Nobelprijzen uitgereikt in Zweden (Stockholm), behalve de Nobelprijs voor de Vrede, die wordt uitgereikt in Noorwegen (Oslo). Tussen 7 en 14 oktober worden de prijswinnaars van 2019 bekend gemaakt.

• Nobelprijs voor de Vrede 2019: Abiy Ahmed - Voor zijn inspanningen om vrede en internationale samenwerking te bereiken, en in het bijzonder voor zijn beslissende initiatief om het grensconflict met buurland Eritrea op te lossen.
  • Nobelprijs voor de Literatuur 2019: Peter Handke - Voor een invloedrijk schrijverschap dat met grote taalkunst de periferie en de concrete menselijke ervaring heeft onderzocht.
  • Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde 2019: William Kaelin Jr., Peter J. Ratcliffe en Gregg L. Semenza - Voor hun ontdekkingen van hoe cellen de beschikbaarheid van zuurstof waarnemen en zich daaraan aanpassen.
  • Nobelprijs voor Natuurkunde 2019: James Peebles, Michel Mayor en Didier Queloz - Voor bijgedragen aan ons begrip van de evolutie van het heelal en de plek van de aarde in de kosmos.
  • Nobelprijs voor Scheikunde 2019: John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino - Voor de ontwikkeling van lithium-ionbatterijen.
  • Nobelprijs voor de Economie 2019: Abhijit Banerjee, Esther Duflo en Michael Kremer - Voor hun experimentele aanpak van het verminderen van wereldwijde armoede.

• NobelprijsDe Nobelprijs is een jaarlijkse geldprijs voor wetenschappers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van de natuurkunde, scheikunde, fysiologie of geneeskunde, letterkunde en bevordering en behoud van de vrede. Daarnaast wordt sinds 1968 jaarlijks de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, ter nagedachtenis aan Alfred Nobel uitgereikt, die vaak kortweg de Nobelprijs voor de Economie wordt genoemd.

Hoewel het met de prijs verbonden bedrag niet onaanzienlijk is, is het prestige en de erkenning die men door het winnen van een Nobelprijs krijgt voor de meeste winnaars de belangrijkste beloning.

De Nobelprijs voor de Vrede is de enige die wordt toegekend door de Noorse regering (Noorse parlementaire Nobelcommissie). De andere prijswinnaars worden genomineerd door verschillende Zweedse universitaire commissies (het Zweedse Karolinska Instituut in Stockholm). De Nobelprijs voor de Vrede wordt daarom ook op 10 december uitgereikt in Oslo; de overige Nobelprijzen in Stockholm.

Lijsten met nobelprijswinnaars (Wikipedia)
  • Nobelprijs voor de literatuur