zondag 25 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Wereld Cocktail Dag
Datum:
jaarlijks op 13 mei

Wereld Cocktail Dag

Datum: donderdag 13 mei 2021
Land / gebied: Wereld
Op 13 mei is het jaarlijks 'Wereld Cocktail Dag' (World Cocktail Day). De datum markeert de publicatiedatum van de eerste definitie van een cocktail in de krant 'Balance and Columbian Repository' op 13 mei 1806.

Als antwoord op een lezersvraag werd een cocktail gedefinieerd als "een stimulerende drank, samengesteld uit allerlei spiritualiën, suiker, water en bittertjes". Tegenwoordig definiëren we een cocktail als een mengsel van minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten. Veel gebruikte ingrediënten voor cocktails zijn gedistilleerde dranken, likeuren, siropen en vruchtensappen.

Cocktails zijn ontstaan in de Verenigde Staten en er zijn grote verschillen in de tradities van het maken, het serveren en de recepten van cocktails in Amerika en Europa. Het woord 'cocktail' werd voor het eerst omschreven op 13 mei 1806 in een editie van 'Balance and Columbian Repository', een federalistische krant in Hudson, New York.

Enkele klassieke cocktails met hun belangrijkste ingrediënten zijn:
 • Bloody mary (wodka, tomatensap, worcestersaus, peterseliezout, tabasco)
 • Martini (vermout met gin of wodka)
 • Margarita (tequila, triple sec, limoensap, zout)
 • Mojito (rum, limoen, munt, rietsuiker)

 • Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.

  Verder lezen

  Meer informatie (externe link)

  Zie ook

  Actueel

  Komende feesten