Bevrijdingsdag (Goa)
Land / gebied: India (Goa)
Soort: Regionale feestdag
India Goa Liberation Day. In de Indiase deelstaat Goa wordt op 19 december de bevrijding van het Portugese koloniale bestuur door het Indiase leger in 1961 gevierd met een regionale (officiële) feestdag (vrije dag).

Goa is een deelstaat van India, gelegen aan de westkust van het Indische Subcontinent. In tegenstelling tot de meeste andere delen van India, was Goa eeuwenlang - van 1510 tot 1961 - een kolonie van Portugal en de hoofdstad van het Portugese koloniale imperium in het Verre Oosten.

Nadat India in 1947 onafhankelijk was geworden van het Verenigd Koninkrijk, weigerde Portugal zijn invloedssfeer in het gebied op te geven. Op 18 en 19 december 1961 viel het Indiase leger Goa binnen om de Portugezen in twee dagen te verjagen. De soevereiniteit van het gebied werd overgedragen aan de Indiase staat.

Een regionale feestdag in India.