zondag 16 januari 2022

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme
Datum:
jaarlijks op 9 november

Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme

Datum: dinsdag 9 november 2021
Land / gebied: Internationaal
9 november is de dag van de herdenking van de Reichskristallnacht (1938) en tevens een protest tegen fascisme en antisemitisme.

Op 9 november 1938 hielden de nazi's in Duitsland een massale klopjacht op de joden. Deze door de nazi's georganiseerde pogrom werd door het Hitler-regime later eufemistisch betiteld als "Kristallnacht" (vrij vertaald: "nacht van gebroken glas"). De nazi's sloegen van ongeveer 7.000 joodse winkels en bedrijven de ruiten kapot. Ze vernietigden ongeveer 200 synagogen en vermoordden 91 joden. En meer dan 30.000 joden werden gearresteerd en naar concentratiekampen gestuurd.

De Kristallnacht-pogrom was de voorbode van de shoah, de moord op 6 miljoen joden, en op honderdduizenden Roma en Sinti (zigeuners), homoseksuelen, communisten en anarchisten, vakbondsleden en vele anderen.

Zie ook

Actueel

Komende feesten