Herdenking Kristallnacht
Land / gebied: Duitsland
Soort: Herdenking
Duitsland Gedenken an die Reichspogromnacht. Jaarlijks wordt op 9 november de Kristallnacht van 1938 herdacht.

De Kristallnacht (ook wel 'Nacht van het gebroken glas') was een door de nazi's georganiseerde actie (pogrom) gericht tegen de Joodse bevolking in Duitsland. De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938.

In heel Duitsland werden Joden aangevallen, er werden 267 synagogen in brand gestoken en ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. Tijdens de Kristallnacht werden 92 Joden vermoord.

De herdenking van de Kristallnacht is ook de Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme. Op deze dag wordt ook de val van de Berlijnse Muur herdacht (9 november 1989).

Een herdenkingsdag in Duitsland.