vrijdag 19 juli 2024

Wereld Feesten Almanak


Internationale Dag van de Sneeuwluipaard
Datum:
Land / gebied: Internationaal
Soort: Ecologisch
Internationale Dag van de SneeuwluipaardOp 23 oktober wordt jaarlijks met de 'Internationale Dag van de Sneeuwluipaard' (International Snow Leopard Day) extra aandacht gevraagd voor de bescherming van de sneeuwluipaard en zijn habitat.

Sneeuwluipaarden leven in zeer afgelegen gebieden en behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. De totale populatie in het wild is naar schatting 4500 tot 6000 dieren.

De sneeuwluipaard (of sneeuwpanter) komt alleen voor in twaalf Aziatische landen: China (Tibet), Kirgizië, Tadzjikistan, Kazachstan, Oezbekistan, Rusland, Mongolië, Nepal, Bhutan, Afghanistan, Pakistan en India. Op 23 oktober 2013 werd door deze landen het wereldwijde sneeuwluipaarden en ecosysteem beschermingsprogramma (GSLEP = Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Program) ondertekend ter bescherming van de sneeuwluipaard en zijn leefgebied. Tevens werd 23 oktober toen uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Sneeuwluipaard'.

Internationale Dag van de Sneeuwluipaard
De sneeuwluipaard verblijft het liefst boven de boomgrens en het grootste gedeelte van zijn verspreidingsgebied bestaat dan ook uit hooggebergtes (o.a. de Himalaya). De sneeuwluipaard staat sinds 1972 op de Rode Lijst van de IUCN als "bedreigd" (EN = Endangered).

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten