maandag 20 september 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Midzomer (Zomersolstitium)
Datum:
21 juni 2021
21 juni 2022

Midzomer (Zomersolstitium)

Datum: maandag 21 juni 2021
Land / gebied: Noordelijk halfrond
Zomerzonnewende. Begin van de zomer. Het zomersolstitium valt jaarlijks op 21 juni (in schrikkeljaren op 20 juni). De werkelijk langste dag van het jaar, die veelal gevierd wordt op 24 juni (Sint Jansfeest).

Midzomer is de langste dag van het jaar. Het is een keerpunt, net als Midwinter.

Bij het vieren van dit keerpunt was de traditie, die het feest op 24 juni had bepaald, belangrijker dan de wetenschap dat het solstitium hier in de loop der eeuwen steeds verder van afdwaalde. Het Sint Jansfeest heeft vanaf de zesde eeuw midzomergebruiken naar zich toe getrokken en ertoe bijgedragen het Midzomerfeest door de eeuwen heen op dezelfde datum te houden.

Ook bij andere gelegenheden komen sporadisch midzomergebruiken voor, maar in heel Europa is 24 juni altijd de belangrijkste datum geweest en gebleven.

In sommige Arabische landen wordt op deze dag Vaderdag gevierd.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten