Begin van de zomer
Land / gebied: Noordelijk halfrond
De astronomische zomer begint in Nederland en België op donderdag 20 juni. De zomer begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 21 juni en eindigt (meestal) op 23 september. Het begin van de zomer (20 of 21 juni) is bepaald op basis van een afspraak.

Astronomisch gezien begint de zomer op de langste dag van het jaar (Midzomer), wanneer de zon het hoogste aan de hemel staat. Hierna worden de dagen korter en de nachten langer.

Aanvangstijdstippen van de astronomische zomer in Nederland:

2023 - 21 juni 16:57 uur
2024 - 20 juni 22:50 uur

Meteorologische zomer
Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische zomer op 1 juni en duurt tot 1 september. Voor meteorologen is het op deze manier makkelijker om seizoenen met elkaar te vergelijken. Ook komt het weerpatroon dat typisch is voor een seizoen (bijv. hitte in de zomer) beter overeen met de meteorologische indeling dan met de astronomische. Dat een nieuw weerkundig seizoen begint op de eerste dag van de maand, werd in 1780 door de Societas Meteorologica Palatina - een van de eerste internationale weerorganisaties - ingesteld.

Feestdagen die met het begin van de zomer te maken hebben:

Zie ook: