Midsommarafton (Midzomeravond)
Land / gebied: Zweden
Zweden Midsommarafton (Midzomeravond)Midzomeravond wordt in Zweden gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni valt. Overal in het land worden midzomerpalen versierd met bladeren en bloemen. Per streek kan de midzomerpaal er iets anders uitzien, maar de basis is een kruis met grote kransen aan de dwarslat.

In Dalarna ziet men het provinciewapen in de top, in de kuststreken ook wel een schip.

Als de midzomerpaal versierd is en rechtop staat wordt er in een kring omheen gedanst, meestal onder begeleiding van accordeon- of gitaarmuziek. Enkele van de meest gezonden liedjes zijn: "Små grodorna," - "Prästens lilla kråka" en "Vi äro musikanter".

De volgende dag (zaterdag) is ook een vrije dag (feestdag) en wordt Midzomerdag (Midsommardagen) genoemd.

Midsommarafton (Midzomeravond)In Zweden is Midzomer een belangrijke feestdag. Elk jaar in juni, tijdens het weekend van de zomerzonnewende, worden bloemen en takken verzameld om het huis mee te versieren en om de zgn. midzomerpaal (ook: meiboom) te maken. De midzomerpaal en tafels met fruit, salades en verschillende andere koude gerechten worden buiten neergezet en de mensen dansen, zingen en vieren feest rondom de midzomerpaal.

Een feestdag in Åland, Zweden.