Moederdag
Land / gebied: België (Antwerpen)
België In Antwerpen en omstreken viert men sinds 1913 Moederdag op 15 augustus.

Het was de Antwerpenaar Frans van Kuyck die deze feestdag bedacht en introduceerde op Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (Maria Tenhemelopneming) of de feestdag van Maria. Deze dag wordt ook wel Mariadag genoemd en werd als Moederdag ingevoerd om de waarden van de familie te herstellen.

In 1913 kende en vierde men nog geen Moederdag en Van Kuyck vond het belangrijk een speciale dag in het leven te roepen met bijzondere aandacht voor de rol van de moeder in het gezin. Hij introduceerde de traditie dat vader en de kinderen van het gezin moeder dienden te verrassen met versieringen, sieraden, gedichten, versjes, bloemen, speciale broodjes en dergelijke.

Ook na de invoering van Moederdag in Europa op de tweede zondag van mei blijft de Antwerpse regio zich aan de Mariadag houden om alle moeders te vieren.

Ook in Costa Rica wordt op deze dag Moederdag (Día de las Madres) gevierd.

Een feestdag in België, Costa Rica.