woensdag 28 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Nationale Rouwdag
Datum:
jaarlijks op 9 januari

Nationale Rouwdag

Datum: zondag 9 januari 2022
Land / gebied: Panama
Soort: Herdenking
Panama Duelo Nacional. Nationale feestdag. Day of Mourning. Martyrs' Day. Deze dag herdenkt de rellen voor zelfstandigheid van de Panamese kanaalzone op 9 januari 1964.

De rellen ontstonden nadat politieagenten in de zone een Panamese vlag van twee studenten verscheurden. De studenten wilden de vlag naast een vlag van de Verenigde Staten hangen. Dit was bij wet verboden omdat de kanaalzone Amerikaanse gebied was.

Het leger van de VS raakte betrokken en in de volgende drie dagen werd er hevig gevochten waarbij tweeëntwintig Panamezen en vier Amerikaanse soldaten omkwamen.

De gebeurtenis betekende een keerpunt in de Amerikaanse politiek en in 1977 werd het beheer van het Panamakanaal overgedragen en werd Panama geheel onafhankelijk.

Een herdenkingsdag in Panama.

Zie ook

Actueel

Komende feesten