woensdag 12 augustus 2020

Wereld Feesten Almanak

Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor het laatste nieuws.

jaarlijks op 24 september

Onafhankelijkheidsdag Guinee-Bissau

Datum: donderdag 24 september 2020
Land / gebied: Guinee-Bissau
Soort: Nationale feestdag
Guinee-Bissau Guinee-Bissau verklaarde zich op 24 september 1973 onafhankelijk van Portugal. Portugal erkende de onafhankelijkheid op 10 september 1974.

De onafhankelijkheidsstrijd in Portugees Guinee (thans Guinee-Bissau) begon reeds in de jaren '50 onder leiding van Amílcar Cabral met de vorming van de 'Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde' (PAIGC).

Gewapend verzet groeide in de jaren zestig en in 1972 was 2/3 deel van het land onder de controle van de PAIGC. Begin 1973 werd Cabral vermoord door enkele dissidenten. In september van datzelfde jaar werd Guinee-Bissau onafhankelijk en werd Cabral's broer, Luiz, de eerste president.

Een feestdag in Guinee-Bissau.