Patriot Day
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Herdenking
Verenigde Staten De slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001 worden jaarlijks herdacht tijdens 'Patriot Day'. Amerikaanse vlaggen hangen halfstok en 's ochtends om 8:46 uur wordt een minuut stilte gehouden.

De aanslagen op 11 september 2001, vaak aangeduid als 9/11 ('nine eleven'), omvatten een viertal terroristische aanslagen die op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 door middel van gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd. Osama bin Laden en zijn terreurorganisatie Al Qaida worden voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden.

Patriot Day
Op deze datum boorden zich twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center, gelegen op de zuidelijke punt van Manhattan in New York en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington D.C. Een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania). Het eerste vliegtuig boorde zich om 8:46 uur 's morgens in de eerste toren en jaarlijks wordt op dat tijdstip een minuut stilte gehouden.

Deze terroristische aanslagen worden beschouwd als de grootste uit de geschiedenis. Bij de aanslagen kwamen bijna 3000 mensen, afkomstig uit meer dan 90 landen, om het leven.

'Patriot Day' werd in 2002 ingesteld door president George W. Bush en in 2009 door president Barak Obama omgedoopt tot 'Patriot Day and National Day of Service and Remembrance'.

Een herdenkingsdag in de Verenigde Staten (USA).