Wereld Feesten Almanak


Prešerens dag
Datum:
jaarlijks op 8 februari


Prešerens dag

Datum: donderdag 8 februari 2018
Land / gebied: Slovenië
Slovenië 'Dag van de Sloveense Cultuur' (nationale feestdag) ter herdenking van de sterfdag van de Sloveens dichter en auteur van het Sloveens volkslied France Prešeren.

France Prešeren (3 december 1800 - 8 februari 1849) was een Sloveens dichter en jurist. Hij geldt tegenwoordig als de grootste Sloveense dichter. Zijn gedicht 'Zdravljica' uit 1844 is sinds 27 september 1989 het volkslied van Slovenië.

Prešeren werd geboren in een boerengezin. Na de lagere school studeerde hij rechten aan de universiteit van Wenen, waarna hij terugkeerde en advocaat werd in Ljubljana. In Ljubljana zou hij het grootste deel van zijn gedichten schrijven, waarbij zijn vriend en literator Matija Čop grote invloed uitoefende op zijn dichtkunst.

Het leven van Prešeren werd beheerst door een aantal tragische feiten, zoals de ongelukkige want onbeantwoorde liefde voor Julija Primic, aan wie hij in 1834 zijn Sonetni venec en andere liefdesgedichten opdroeg. Prešeren verloor al op jonge leeftijd vele vrienden, die vaak op grond van een zwakke gezondheid overleden. Enige publieke erkenning voor zijn oeuvre heeft Prešeren nooit ontvangen. Hij verviel aan drankzucht en depressies. Uiteindelijk overleed hij aan levercirrose.

Een feestdag in Slovenië.

Zie ook

Meer informatie (externe link)

Actueel