RONPhos Handover
Land / gebied: Nauru
Soort: Nationale feestdag
Nauru Sinds 2017 een officiële feestdag ter ere van de fosfaatindustrie op het eiland in de Grote Oceaan. Op 1 juli 2005 kwam de winning en export van fosfaat volledig in handen van het staatsbedrijf "Republic of Nauru Phosphate Corporation" (RONPhos).

Nauru is 's werelds kleinste onafhankelijke republiek en het op twee na kleinste land ter wereld, na Vaticaanstad en Monaco. Het bevindt zich op een kleine fosfaaterts in de Grote Oceaan. Fosfaat werd ontdekt in het begin van de 20e eeuw en in 1906 begon de 'Pacific Phosphate Company' de afzettingen te exploiteren en fosfaat naar Australië te transporteren. Na de Tweede Wereldoorlog werd Nauru bestuurd door Australië dat doorging met de winning en de export van fosfaat.

Toen Nauru in 1968 onafhankelijk werd, kochten de inwoners van de eilandstaat de rechten op de fosfaathandel en stichtten de 'Nauru Phosphate Corporation'. Het land kende een ongelooflijke economische groei en werd een van 's werelds rijkste landen. De periode van welvaart duurde niet lang. Slechte investeringen, corruptie en uiteindelijk uitputting van de fosfaatafzettingen lieten Nauru berooid achter.

Na de ineenstorting van de fosfaatwinning in het begin van 2002, werd de 'Nauru Phosphate Corporation' hervormd en omgedoopt tot de "Republic of Nauru Phosphate Corporation" (RONPhos). Het nieuwe bedrijf begon officieel op 1 juli 2005.

Een feestdag in Nauru.