Vidovdan (Sint Vitus)
Land / gebied: Servië
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)
ServiëChristendom Vidovdan (Sint Vitus)Vidovdan is de dag van Sint Vitus of Sveti Vit. Vitus was een martelaar die zou geleefd hebben in de derde-vierde eeuw na Christus en ondanks vele martelingen voor het christelijke geloof hebben gekozen.

Jaarlijks op 28 juni volgens de juliaanse kalender; volgens de gregoriaanse kalender valt deze dag op 15 juni.

Vidovdan is niet genoemd naar de nederlaag bij Kosovo Polje. Het is eerder een ongelukkig toeval dat de naamdag van Sint Vitus als een rode draad door de Servische geschiedenis loopt.

• 28 juni 1389 - Slag bij Kosovo Polje
  • 28 juni 1914 - Gavrilo Princip vermoordt de Habsburgse kroonprins Frans Ferdinand van Oostenrijk
  • 28 juni 1921 - Joegoslavië krijgt haar eerste grondwet
  • 28 juni 1989 - Slobodan Milosevic spreekt een miljoenenmenigte toe op de Kosovo Polje (naar aanleiding van de herdenking van de slag 600 jaar eerder), een hoogtepunt van Servisch nationalistische peptalk.
  • 28 juni 2001 - Slobodan Milosevic wordt uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.
  • 28 juni 2006 - Montenegro wordt aangekondigd als 192e lidstaat van de Verenigde Naties.