Werelddag voor Culturele Ontwikkeling
Land / gebied: Verenigde Naties (UNESCO)
Ieder jaar wordt op 21 mei de 'Werelddag voor Culturele Ontwikkeling' (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development) gehouden, waarop de waarde en noodzaak van culturele diversiteit extra onder de aandacht wordt gebracht. Naar aanleiding van de aanname van de Universele Verklaring van Culturele Diversiteit, werd in december 2002 deze jaarlijkse dag ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De Universele Verklaring van Culturele Diversiteit is een verklaring aangenomen door de UNESCO op 2 november 2001. Deze verklaring bestaat uit 12 artikelen. Artikel 1 stelt dat "culturele diversiteit als bron van uitwisseling, innovatie en creativiteit net zo noodzakelijk is voor de mensheid als biodiversiteit voor de natuur."