zaterdag 3 juni 2023

Volksverhalen Almanak


De korenaar - Een verhaal van de gebroeders Grimm over God en het koren

In oude tijden, toen God zelf nog op aarde rond liep, was het land veel vruchtbaarder dan het nu is en toen droegen de aren niet vijftig- of zestigvoud, maar vierhonderd- of vijfhonderdvoud.

De korrels groeiden aan de halm van onderen af tot bovenaan toe, zolang het koren was, zo lang was ook de aar.

Maar zo zijn de mensen; in tijden van overvloed letten ze niet genoeg op de goede dingen, die van God komen; ze worden onverschillig en lichtzinnig.

Eens op een dag ging er een vrouw langs een korenveld, en het kindje dat naast haar huppelde, viel in een plas en maakte de jurk vuil. Toen rukte de moeder een handvol van die mooie aren af en veegde daarmee het jurkje af. Toen de Here God, die juist langs kwam, dat zag, werd hij boos en sprak: "Voortaan zal de korenhalm geen aar meer dragen: de mensen zijn de hemelse gaven niet langer waard."

De omstanders die dat hoorden, schrokken en vielen op hun knieën en smeekten, dat hij toch nog iets aan de halm zou laten: als ze het zelf al niet waard waren, dan terwille van de vogels die anders zouden verhongeren. De Heer, die hun ellende voorzag, kreeg medelijden en stond het verzoek toe. En zo bleef bovenaan de aar nog over, zoals hij nu groeit.


*   *   *

De korenaar Samenvatting
Een verhaal van de gebroeders Grimm over God en het koren. Dit verhaal verklaart waarom de korenaar alleen maar aan een klein gedeelte van de halm korrels draagt. Lees het verhaal

Toelichting
Uit Hessen. Zie ook de sprookjes van Bechstein. Bij vele volken is deze sage bekend.

Trefwoorden

Thema

Feest / viering

Verhaalsoort

Origineel

Engelse vertaling

Herkomst: Duitsland
Verteltijd: ca. 2 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Populair

Verder lezen