Jaloezie in sprookjes

Er zijn vele redenen om jaloers te zijn op een familielid. Iemand overtreft de persoon met de jaloerse aard op het gebied van schoonheid, vriendelijkheid of ijverigheid. Een stiefmoeder ziet de dochter van haar man als een rivale in de strijd om liefde of genegenheid. De vader vreest om overtroffen te worden door zijn jongere zoon. Een echtgenoot is jaloers door het idee dat zijn vrouw een minnaar kan hebben. De broer is afgunstig op de vaardigheden van zijn jongere broer, of een zuster is jaloers op de schoonheid van haar jongere zuster. Ze zijn bang om overwonnen te worden door een ander binnen de familie.
De gevolgen van de jaloersheid zijn vaak niet mild. Het personage dat de jaloezie opwekt wordt hard aan het werk gezet, er worden moordpogingen ondernomen, sommigen worden hun huis uitgezet. Kortom, de stiefmoeder, de echtgenoot, de vader of de zuster probeert het leven van de ander zwaar te maken of zelfs te beëindigen.
Maar elk verhaal heeft dezelfde moraal: het helpt de persoon niet om jaloers te zijn en hij of zij wordt gestraft. Het is een slechte eigenschap om te hebben. Er zijn verhalen die vertellen hoe de jaloezie tot de val leidt van deze persoon, met het gevolg dat hij of zij sterft of in armoede moet leven. Er zijn echter ook verhalen waarin door de jaloerse man of vrouw wordt ingezien dat het een slechte eigenschap is, en iedereen leeft gelukkig verder.
Het thema van jaloezie in de familie is wereldwijd. Er zijn verhalen over jaloerse familieleden te vinden in Zuid-Amerika, Afrika, Europa en Azië. De onderstaande verhalen komen uit 31 verschillende landen, verspreid over de hele wereld.

JALOEZIE VAN DE VADER, MOEDER OP KIND
JALOEZIE VAN DE ZUSTER(S)