zondag 19 mei 2024

Volksverhalen Almanak


De roos


Er was eens een arme vrouw, en die had twee kinderen, en de jongste moest elke dag het bos in om hout te halen. Toen het eens op een keer heel veel hout moest halen, kwam er een klein kind aan, maar dat was verbazend mooi, en dat ging naar hem toe en hielp heel ijverig met hout rapen en droeg het tot voor hun huis, maar toen was het, in een oogwenk, verdwenen. Het kind vertelde het aan zijn moeder, maar die wou er niets van geloven. Tenslotte liet het kind een roos zien, en zei dat het mooie kindje hem deze roos had gegeven en gezegd had dat als de roos was uitgebloeid, hij terug zou komen. De moeder zette de roos in het water. Op een morgen kwam 't kind helemaal niet uit bed; en de moeder ging naar het bed toe en daar vond ze haar kind dood, maar het lag er zo rustig. En de roos was diezelfde morgen uitgebloeid.
*   *   *
Samenvatting
Grimm 203 - De roos. Een kind krijgt een roos. Als de roos is uitgebloeid, zal degene die hem gegeven heeft terugkomen. De jongen sterft en de roos is uitgebloeid.
Toelichting
Uit de streek van Paderborn en verzameld door de familie Haxthausen. In sommigen verhalen gaat de witte roos bloeien als de dood intreedt, als beeld voor het eeuwige leven dat bloeit als het aardse leven verwelkt (vgl. ook het zich ontplooien van de roos van Jericho in de Kerstnacht). De witte roos is het teken van de dood.
Trefwoorden
Basisinformatie
Thema
Populair
Verder lezen