Drievoudige moord in het Koekangerveld

O, gruwel stuk daar afgespeeld,
Opdat steeds klinke wijd en zijd,
't Wordt nimmermeer gehoord. (bis)
*   *   *
Een lied uit Drenthe.
Toelichting
In het bos van Boswachterij Ruinen ten westen van Hoogeveen staat vlakbij de parkeerplaats aan de Koekangerveldweg een oude eik met daarnaast een plakkaat (coördinaten: 52.720421, 6.366694). Op het plakkaat staat de volgende tekst:
Achter deze eik stond het huisje waarin, in de nacht van 2 op 3 september 1909 een drievoudige roofmoord werd gepleegd. De slachtoffers waren Hendrik Bakker 60 jaar, zijn 30 jarige huishoudster Hendrikje Bierman en de 20 jarige knecht Jan Winters.
Roof was het motief. Bakker had de vorige dag een koppel schapen verkocht voor ƒ 300,00. Het geldbedrag werd teruggevonden. Maar van de daders ontbrak ieder spoor.
Het onderzoek door de politie kwam pas de dag erna op gang. Toen waren er al veel sporen uitgewist door de nieuwsgierige kijkers die in en uit liepen. Veel verdachten werden aangehouden, maar de dader is nooit gevonden.
Op deze moord is, zoals toen gebruikelijk was, een lied gemaakt, dat veel op kermissen werd gezongen. Het was op de wijs van: Wij leven vrij, wij leven blij.
Woning van Hendrik Bakker omstreeks 1909. Hij werd hier met z'n huishoudster Hendrikje Bierman en een knechtje Jan Winters vermoord. Deze plek ligt nu in het Staatsbos.

Historische Vereniging De Wijk-Koekange
Staatsbosbeheer Zuidwest Drenthe
Bron
Overgenomen van plakkaat langs de weg in Boswachterij Ruinen (Staatsbosbeheer Zuidwest Drenthe: www.staatsbosbeheer.nl). Met dank aan de Historische Vereniging De Wijk-Koekange: www.historiedewijkkoekange.nl.