Dag van de Tibetaanse Opstand
Land / gebied: Tibet
Tibet De 'Dag van de Tibetaanse Opstand' is een jaarlijkse herdenkingsdag op 10 maart, waarbij Tibetaanse ballingen de opstand in Tibet van 1959 gedenken en het verlies van de eigen regering over Tibet.

De volksopstand van 1959 had tot gevolg dat de veertiende dalai lama op 17 maart het land moest ontvluchten naar India en daar de Tibetaanse regering in ballingschap moest voortzetten.

Op de jaarlijkse herdenkingsdag houdt de dalai lama vaak een toespraak.

De dag wordt jaarlijks door verschillende Tibetaanse organisaties in ballingschap aangegrepen om hun steun uit te spreken voor een vrij Tibet of protesten en campagnes te organiseren om de aandacht te vestigen op de situatie in Tibet.

Het parlement van China stelde in 2009 een tegenhanger in, de Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie. Dit is een herdenkingsdag die sindsdien jaarlijks op 28 maart in de Volksrepubliek China wordt gevierd.

Een feestdag in Tibet.