Guy Fawkes-dag
jaarlijks op 5 november

Guy Fawkes-dag

Datum: zondag 5 november 2017
Land / gebied: Groot-Brittannië
Groot-Brittanni Herdenking van het Buskruit-complot op 5 november 1605. Een groep rooms-Katholieken probeerde onder leiding van Guy Fawkes in één klap de protestantse Engelse koning James I, zijn familie en een groot deel van de aristocratie te doden door een bom te plaatsen in het paleis van Westminster.

Guy Fawkes-dagMen beweerde dat de Spaanse troon en de jezuïeten bij het complot betrokken waren. Het complot werd ontdekt door een katholieke Lord, een vriend van Guy Fawkes, die een waarschuwingsbrief had ontvangen om niet naar het parlement te komen. De kelders werden onderzocht en men vond er het buskruit dat bestemd was voor de aanslag. De samenzweerders en hun leider werden opgehangen. De verijdeling van het buskruitverraad wordt in Engeland nog altijd op 5 november ("Guy Fawkes' Day") gevierd.

Since that night, November 5th 1605, Britons mark the occasion by lighting bonfires and setting off fireworks. Usually an effigy of Guy Fawkes, known as "a Guy," is set alight on the bonfire. People take part on the night either by holding their own private fireworks party or by going to a public fireworks display. Some public displays are not actually held on November 5th but tend to fall on a more convenient Friday or Saturday night. People often wrongly suggest that it is Britain's equivalent of July 4th. This is not so. The day is not a public holiday and, while most people do participate in some way, there is not the same sense of occasion and national pride.

Een feestdag in Groot-Brittannië.