Día de la Almudena
Land / gebied: Spanje (Madrid)
SpanjeChristendom Jaarlijks vindt op 9 november in de Spaanse hoofdstad Madrid de 'Día de la Almudena' plaats. Een lokale feestdag (vrije dag) waarop Madrilenen de Kathedraal van Madrid bezoeken, de 'Santa María la Real de La Almudena'.

De 'Virgen de la Almudena' is de maagd Maria en de beschermheilige van de stad Madrid. Volgens de overlevering werd een beeld van de Heilige Maagd verborgen in de stadsmuren toen Madrid werd aangevallen door de Saracenen. In 1085 zou tijdens een processie op 9 november vlakbij Almudena (Al-Mudayna - 'de citadel' in het Arabisch) stenen van de muur los zijn geraakt en het beeld hebben onthuld.

Día de la Almudena
Elk jaar wordt op 9 november een traditionele mis gehouden op de Plaza Mayor, die eindigt in een processie naar de kathedraal.

Een feestdag in Spanje.