Lughnasadh
Religie: Natuurgodsdienst
Lugnasadh wordt ook wel Lammas genoemd. Het feest wordt traditioneel op 1 augustus gevierd. Astrologisch valt Lughnasadh op 15 graden leeuw.

De naam 'Lughnasadh' komt van de Keltische zonnegod Lugh. Lugh betekent 'de schijnende'. Lugh was, na de dood van de God Nuada, leider van de Tuatha de Danaan.

De astrologische datum kan per jaar verschillen. Traditioneel wordt het feest vanaf de zonsondergang op 31 juli gevierd, maar er zijn veel mensen die het feest liever op het astrologisch juiste moment vieren, omdat dit de viering extra 'kracht' verleend.

Lughnasadh kondigt het einde van de zomer en het begin van de herfst aan, de dagen zijn kortende. De dagen waren al kortende vanaf Midzomer, maar de veranderingen worden nu duidelijker merkbaar. Dit is de tijd waarin het oogsten begint.

Het graan dat rond deze tijd wordt geoogst werd veel gezien als de god zelf. De god offert hierbij zichzelf op om ons van voedsel te voorzien. Hij wordt opnieuw herboren als het zaad voor de volgende oogst wordt gezaaid.